Hasta Rapor No.02


Diploma Jürisi


Kuşkusuz, diploma sürecinde yaşanan sıkıntıların en başında diploma jürisinin karşısına çıkma stresi geliyor. Diploma jürisinin öğrencilere karşı tutum ve tavrı, öğrencileri anlamamaları ve öğrencilerin de onları anlamamaları büyük sıkıntı yaratıyor. Öğrencinin jüride kendini savunmasına izin verilmemesi, zaman zaman hakarete varan kelimelerin kullanılması, zaman zaman da yanlı tavırlar, öğrencilerin moralinin bozulmasına, umudunun kırılmasına neden oluyor. Daha önce onay görmüş ve geçmiş projelerle kıyaslama yapıldığında öğrencilerin haksızlığa uğradığı görülüyor. Jüri karşısındakinin bir öğrenci olduğunu ve yapılacak projenin de, bir öğrenci projesi olduğunu unutuyor.


Çevre ve Aile Baskısı


Ailemizin, arkadaşlarımızın ve akrabalarımızın beklentileri ve soruları karşısında strese giriyoruz. “Okul ne zaman bitiyor? Okul daha bitmedi mi?” gibi sorular varolan stresi iki katına çıkartıyor. Bu durum karşısında en sakin insan bile asabi hale gelerek yakınlarını kırabiliyor. Sırf bu sorulara muhattap olmamak için aile, akraba ve arkadaş ortamlarından uzaklaşıyoruz. Bu da zaten projeden başka bir şeye fazla zaman ayıramadığımız yaşamımızı iyice asosyal bir hale getiriyor.


Askerlik Kaygısı


Yaşımızın geçmesi ve mezun olmak için umudumuzun günden güne azalması, askerlik stresini de beraberinde getiriyor. Her an kapıya polis gelir mi, aman gece dışarı çıkmayalım, tatile gitmeyelim gibi düşünceler doğmasına neden oluyor.


Maddi Sıkıntılar


Proje sürecinde öğrenci her zaman olmasa da genelde haftanın iki günü iş gösteriyor. Yaptığı çalışmanın güzel şekilde gözükmesi için en iyi şekilde sunum yapmak gerekiyor. Bu da yüksek kaliteli çıkışlar veya bir laptop gereksinimini beraberinde getiriyor. Fakat bunun bir de maddi tarafı var. Bu çıkışlar ve bilgisayarlar bedava değil tabi. Öğrencilere yüksek maliyet getiriyor. Sadece son proje sunumunda harcanan parayla bir ayını geçiren memur aileleri bulunuyor. Fakat öğrenci yaptığı emeğin boşa gitmemesi için bu paraları ödemek zorunda. Sırf bu paraları ödeyebilmek için bir dönem veya bir sene okulunu dondurup para biriktiren insanlar var. Yani parası olmayana diploma da yok.


Teslim Sıkıntısı


Yukarıdaki sıkıntıları atlatabilirsek sıkıntı teslim sıkıntısı. Burada jüri yine başrollerde... Bakalım bu kadar sıkıntıyı yaşayıp o kadar emek döktükten sonra hakkımız olan diplomayı alabilecek miyiz?

Projesi en iyi geçmiş öğrenci bile “Mezun olurum.” diyemedikten sonra bu varolan sıkıntılar doruğa ulaşıyor. Sonunda bir dönem veya daha uzun süredir üzerinde çalıştığın projeye, seninle çalışmayan insanlar geliyor, yorumunu yapıyor, sen de ya geçiyorsun bu sıkıntıların bitiyor, ya da kalırsan artık bundan sonraki sıkıntılar düşünülmez bile...

Hiç yorum yok:

Injury Nedir Nasıl Gelişir?


İnjury hastalığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde son yıllarda ortaya çıkan bir hastalık olup, 20 yaşın üzerindeki grafik tasarım öğrencilerinde yoğun biçimde görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalığın şiddeti de artış gösterir. Hastalık vücuda girdikten sonra, kuluçka süreci 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Bu süreçte hasta kişi, herhangi bir olumsuz belirtiyle karşılaşmaz. Hasta 6 farklı süreçten (erteleme, farkındalık, görmezden gelme, isyan ve depresyon, teslimiyet, mücadele) geçer.

İnjury hastalarında ileri derecede özgüven kaybı ile birlikte, depresyon, asabiyet ve saldırganlık durumuna sıkça rastlanır. Sosyal anksiyete, davranış, konuşma ve uyku bozuklukları gelişir. Hastalardaki yüksek stres düzeyi zaman zaman mide yanmaları ve kas spazmlarına yol açar. İnjury hastaları toplum baskısı karşısında saldırganlaşabilir. Dikkatleri oldukça dağınıktır. Kolay motive olamazlar. Özgüven eksikliğinin de etkisiyle, bu kişiler sürekli kararsızlık içindedirler. Dikkat edilmezse bu hastalar her an yurt dışına kaçabilirler.
Hastalık ilerledikten sonra tedavisi oldukça güçtür ve askerliğe bağlı nedenlerle erkeklerde zaman zaman daha da şiddetli gözlemlenebilir. Erkeklerde, hastalığın ilerleyen safhalarında asker ve inzibat korkusuna (askerofobi) yol açar. Hasta kişi askerofobi nedeniyle yurt dışı ve şehir dışı geziler yapamaz. Geceleri dışarı çıkmaya korkar ve eve kapanarak asosyalleşir.
İnjury hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Teşhis ve tedavinin gecikmesi, hastalığın ilerlemesine, tedavinin güçleşmesine, dolayısıyla hasta ve hasta yakınları için de maddi-manevi birçok sıkıntıya yol açacaktır.