Hasta Rapor No.03

Revenge of the Sith!

Bir diploma sunumu esnasında öğrenci neler hisseder?

Tıpkı Jedi akademisi ön eleme sınavı gibi stres katsayısı yüksek bir sınavdır bu. Önce, mezuniyete aday olma ve profesyonel tasarımcı tescilini almaya aday olma durumu, biraz gurur, sevinç ve heyecan karışımı bir duygunun hissedilmesine yol açar. Fakat sunum vakti yaklaşırken bu hissiyat değişir....

...Hissiyatı bir kenara bırakalım ve gerçeklere bakalım.

Hocalar merdivenin başında göründüklerinde tüm o heyecan ense kökünden kuyruk sokumuna doğru yavaş yavaş süzülen bir ter damlasına dönüşür. Artık heyecan kalmamıştır ve öğrenci, denize düştükten sonra “Allahım kurtulursam Müslüman olacağım.” diye çırpınan Yusuf İslam kimliğine bürünmüştür.

Peki bu sınavda kaybetmek nelere sebep olur?

Öncelikle “Benim beynim yok sadece omurilik soğanım var. Onunla yaşıyorum ben.” diye düşünen öğrenci bir süre sonra “Dışarda yakalarsam var ya... Sen bizim mahalleden geçersin oğlum!” isimli serzenişler yumağına gömülür. Tabi üzerinden bir süre daha geçtikten sonra “Eh askere gitmiyoruz en azından” diye kendinizi avutursunuz. Yaz döneminden önce bu yenilgiyi yaşamak çok vahim değildir, güzel bir tatil yaparak kendinizi kolayca toparlayabilirsiniz. Fakat çalışıyorsanız ve aileyle ekonomik bağlarını koparmış, kendi yağında kavrulan bir kabak çekirdeğiyseniz yeni dönemin başlangıcında sıkıntıdan çat diye ortadan çatlamamanız içten değil. Patrona yeniden “Abi biliyorsun benim pazartesi, perşembe... Ehe...” adlı yeni bestenizle serenat yapmanız gerekecektir.

Ve dönem başlar...

Proje konusu seçilecektir ve diploma sunumdan beter bir “Diploma projesi konu sunumu” yaşanacaktır. Üstelik bu sefer genişçe bir salonda, hocalardan en az 2 metre uzakta durarak değil, masanın tam karşı tarafında “Ne biçim proje, ne biçim sunum, bu ne bu?” yağmurundan sırıl sıklam ıslanacak mesafede oturmanız gerekecektir. Önce sunum anı utancı, yanakların domates rengi (bunun cmyk ya da pantone değerini bilmeniz gerekebilir) olması, sonra “Dışarda görüşürüz...” ler ardarda sıralanır. Bu köprüden geçebildiyseniz mehteran edasıyla iki ileri bir geri temposunda, haftada iki gün (sabahları aç karnına) gidip gelmeye, haftalık eleştiri seanslarında iki ters bir düz iş çıkarmaya devam edersiniz.

Peki ya en tehlikelisi?

Bu durumun döngüye oturması... Benim saçları beyazlayan, çok uzayan ya da dökülen arkadaşlarım oldu...

Hiç yorum yok:

Injury Nedir Nasıl Gelişir?


İnjury hastalığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde son yıllarda ortaya çıkan bir hastalık olup, 20 yaşın üzerindeki grafik tasarım öğrencilerinde yoğun biçimde görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalığın şiddeti de artış gösterir. Hastalık vücuda girdikten sonra, kuluçka süreci 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Bu süreçte hasta kişi, herhangi bir olumsuz belirtiyle karşılaşmaz. Hasta 6 farklı süreçten (erteleme, farkındalık, görmezden gelme, isyan ve depresyon, teslimiyet, mücadele) geçer.

İnjury hastalarında ileri derecede özgüven kaybı ile birlikte, depresyon, asabiyet ve saldırganlık durumuna sıkça rastlanır. Sosyal anksiyete, davranış, konuşma ve uyku bozuklukları gelişir. Hastalardaki yüksek stres düzeyi zaman zaman mide yanmaları ve kas spazmlarına yol açar. İnjury hastaları toplum baskısı karşısında saldırganlaşabilir. Dikkatleri oldukça dağınıktır. Kolay motive olamazlar. Özgüven eksikliğinin de etkisiyle, bu kişiler sürekli kararsızlık içindedirler. Dikkat edilmezse bu hastalar her an yurt dışına kaçabilirler.
Hastalık ilerledikten sonra tedavisi oldukça güçtür ve askerliğe bağlı nedenlerle erkeklerde zaman zaman daha da şiddetli gözlemlenebilir. Erkeklerde, hastalığın ilerleyen safhalarında asker ve inzibat korkusuna (askerofobi) yol açar. Hasta kişi askerofobi nedeniyle yurt dışı ve şehir dışı geziler yapamaz. Geceleri dışarı çıkmaya korkar ve eve kapanarak asosyalleşir.
İnjury hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Teşhis ve tedavinin gecikmesi, hastalığın ilerlemesine, tedavinin güçleşmesine, dolayısıyla hasta ve hasta yakınları için de maddi-manevi birçok sıkıntıya yol açacaktır.